STC: Oświadczenie kibiców w sprawie wyrzuconej petardy z trybuny

Stowarzyszenie Kibiców „Tylko Cracovia” odniosło się oficjalnie do kwestii nieprzyjemnego incydentu, które miało miejsce na stadionie Cracovii podczas meczu z Legią Warszawa (1:3)..

Kibice Pasów trzymający flagi na młynie - Sektor dopingujący

Oświadczenie Stowarzyszenia TYLKO CRACOVIA w sprawie wydarzeń podczas meczu Cracovia – Legia w dniu 26 lipca 2014r.

Stowarzyszenie Tylko Cracovia zdecydowanie potępia i nie akceptuje zachowania nieodpowiedzialnych osób, zasiadających na sektorze D, które na przełomie 78 i 79 minuty meczu o mistrzostwo T-Mobile Ekstraklasy Cracovia – Legia Warszawa, rzuciły dwie petardy hukowe, narażając zdrowie piłkarzy, stwarzając możliwość przerwania meczu przez sędziego zawodów oraz szkalując imię wszystkich kibiców Cracovii. Jednocześnie informujemy, że nie zgadzamy się, aby takie osoby zasiadały na sektorach kibiców Cracovii i że tego typu zachowania, zauważone przez członków Stowarzyszenia, będą bezpośrednio eliminowane.

Stowarzyszenie Tylko Cracovia nadal podtrzymuje stanowisko, iż używanie środków pirotechnicznych podczas imprez masowych, w tym meczów piłkarskich, powinno być możliwe i uregulowane odpowiednimi przepisami. W bezpieczny sposób byłoby to możliwe tylko w miejscu do tego wyznaczonym oraz tylko przez osoby do tego upoważnione i w tym zakresie przeszkolone, nie stwarzając niebezpieczeństwa dla uczestników meczu (zarówno kibiców jak i zawodników).

Pragniemy również zwrócić uwagę, że incydent podczas meczu z Legią był jednoznacznie wybrykiem indywidualnym i mamy nadzieję, że nie zostanie w tym przypadku zastosowana odpowiedzialność zbiorowa, w postaci zamknięcia trybuny/stadionu, gdyż kary tego typu są sprzeczne z ideą sportu i uniemożliwiają wspieranie drużyny prawdziwym kibicom.

Stowarzyszenie TYLKO CRACOVIA
Reklamy