Oświadczenie kibiców ws. flagi „Ubeccy Patrioci”

DLACZEGO SIERP I MŁOT POWRÓCIŁ NA REYMONTA 22 – OŚWIADCZENIE KIBICÓW CRACOVII

wisła Ubeccy Patrioci - CRACOVIA na Derbach

Jak wynika z doniesień medialnych, Cracovia może być ukarana za wywieszenie podczas ostatniego derbowego meczu flagi, rzekomo o treści politycznej. Prostujemy – treść flagi nie jest polityczna, a historyczna.

Wywieliśmy ją po to, by przypomnieć o związkach naszego derbowego rywala z najohydniejszym fragmentem PRL – resortem bezpieczeństwa. To UB, SB i milicja zaprowadzały totalitarny ustrój w Polsce, a potem pilnowały autorytarnych porządków, chroniąc reżim i prześladując opozycję. I w tym samym pionie funkcjonowało Gwardyjskie Towarzystwo Sportowe, które w okresie PRL zyskało pozycję klubu sportowego numer 1 w mieście.

Nasza flaga o tym przypomina. Stawia ona również pytanie kibicom zza Błoń, jak godzą swój rzekomy patriotyzm z sympatią dla klubu symbolizującego to, co najgorsze w powojennej historii naszego kraju.

Jednocześnie zwracamy uwagę, że – jak wynika z medialnych doniesień – policja wydaje się dużo łagodniej patrzeć na łamanie przepisów prawa przez kibiców naszej odwiecznej rywalki. Przypominamy, że po dość podobnych ekscesach podczas niedawnych derbów na naszym stadionie, policja wnioskowała o zamknięcie obiektu Cracovii na sześć spotkań (sic!).

Teraz o podobnych wnioskach cicho. Wskazywałoby to, że związki Towarzystwa z Reymonta z policją są nadal żywe. Świadczy o tym choćby członkostwo w Polskiej Federacji Sportu „Gwardia”, zrzeszającej kluby i towarzystwa sportowe związane z resortem spraw wewnętrznych i administracji. Stawia to pod znakiem zapytania konstytucyjną zasadę równości wobec, nawet najbardziej nonsensownego prawa – pozwalającego na stosowanie odpowiedzialności zbiorowej i zamykanie stadionów.

Reklamy